5 december 2014 – Sinterklöaskes

Het is vandage wier Sinterkloas! Dus un foto van’n dag geet doar ok oawer: nè komme koffie met un sinterklöaske! Het is in het Algemeen Beschaafd Nederlàànds un speculaasje, mear in het Algemeen Beschaafd Tweants neumt wie dat un sinterklöaske. Dat koomp umdat dit koekje bie oons völle roondom Sinterkloas wordt ègettn.
in Duutslàànd doot ze dit de hele kasperiode duur. Het hef doar ok un iets duurdern naam, namelijk “Spekulatius”.
Woer un naam speculaas vandan koomp is onduudelijk. Un eenn zeg dat het van het Latijnse woord vuur bisschop “speculator” koomp (Sinterkloas was un bisschop van Myra) , en un ààndern zeg dat het van het Latijnse woord vuur speegel “speculum” vèdan koomp  Dit vanwege un bakvorm woer allerlei figuurn in oet bint èsnèèn (de figuurn wordt èspeegeld in de koekjes).
Un sinterklöaske wordt èmaakt van botter, suuker, bloem en speculaaskruudn zoas kaneel, nootmuskoat, kruudnneagel, gemberpoeier, witte pepper en en kardemom. Behalve in Nederlàand, Duutslàànd, Belgie en Fràànkriek wordt het ok ègetn in Indonesie umdat dit un oole Nederlààndsr kolonie is.
Un sinterklöaske is lekker bie de koffie, ie bliewt er van ettn, mear vrogger (weej nog Glimlach) deew’t ok op de stoete aw monn oawerbliewn op schoole.
Dat is feitelijks helemoal neet zo raar, want rechtevoort hej Schuddebuikjes, hele kleine roone  speculaaskoekjes diej zo oetn pak op de stoete streuit.

5 december 2014

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *