5 juli 2024 – V1 en V2

Vandage bi’w noar Peenemünde èwes, de plaatse woer de Duutsers in’n oorlog de V1 en V2 ontwikkelden. Het was toen un groot militair complex woer doezenden leu (ok dwangarbeiders en gevangen) waarkn an het ni’jste oorlogstuig. In 1943 wörn dit àl vakkundig duur de RAF platbombardeerd en noar’n oorlog is alles wat lös zat duur de Russen mettenömn noar Ruslaand. De gebouwn (behalve de energiecentrale) hebt ze toen compleet esloopt, zodat dit neet opni’js kon wörn gebroekt.
Mear er is nò wier un museum van emaakt met ondermeer helpe van de “vrieden van vliegveld Twente” (genne schrieffoute van mie). Dat leazen wie op un brötje bie un V1.

Noa de tied bi’w nog eawn noar het strand éwes. Wie monn de Oostzee natuurlijk wàl eawn veuln en preuwn…

Wie konn oons neet vergissen woer da’w warn…
Dizzen tekst van Kant kwamn wie ok nog teangn. Natuurlijk he’w dit direct noar de zönne versteurd.
De oole energiecentrale is in’n oorlog èbouwd (vuur de productie van zuurstof vuur de V1 en V2 raketn) en is tot 1991 in productie ebleawn.
De koln vuur de centrale wörn met bootn via de Oder annevoerd en wörn doarnoa via un grootn transportbaand noar de centrale vervoerd.
Un V1 worn met behulp van un soort gliebaankatapult offeschötn. Doar bint ongeveer dartigdoezend V1’s produceerd. In Wierdn stön un lanceerinstallatie in’n Haarbos. De V1’s wörn doar richting Antwerpen offeschötn.
De V2 was de eerste echte rakette. Doar bint er oongeveer 3000 van offeschötn richting Londen en aandere deeln van Engelaand. De Duutsers harn hiervuur zelfs mobiele lanceerinstallaties ontwikkeld.
De ni’jste toepassing van de V2…
Mijmerend op het dak van de electiciteitscentrale…
Un ijsco-kearl is met de tied mettegoan…
Het goudgele strand van de Oostzee.
Aaltied mooi: de vrouwe en ikke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *